Právě je čas rebarbory: recept na rebarborový koláč

Rebarbora neboli reveň není příliš známou zeleninou. Její obliba stoupá a právě teď je její nejlepší čas. Načervenalé stonky se sklízí od dubna do června, po svatém Janu (26. 6.) byste ji už trhat neměli. pokročilou sklizní obsahuje stále více kyseliny šťavelnaté, kvůli které není reveň vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani pro děti mladší 10 let. Vyhnout by se jí měli také ledvináři.

Ale nebojte se, šťavelany v sobě obsahuje i šťovík nebo špenát. Tato zelenina obsahuje mnoho vitamínů zřady A a B. Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Oceňovaná je také těmi, kteří se snaží zhubnout, protože na sebe váže tuky.Čerstvá rebarbora je velmi kyselá, proto musí projít tepelnou úpravou.

Rebarbora není příliš známou zeleninou

Recept na rebarborový koláč

• 500 g zralé rebarbory

• 3 vejce

• 100 g másla

• 200 g Bio cukru zřady Korunní cukr

• 1 balení vanilkového cukru

• špetka soli

• 1 lžička nastrouhané citronové kůry

• 200 g mouky

• ½ polévkové lžíce sody do pečiva

• Korunní cukr moučka v mlýnku

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Žloutky oddělíme od bílků a znich vyšleháme tuhý sníh. Rozpuštěné máslo vymícháme s bio a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přidáme žloutky, sůl a citronovou kůru. Sodu zalijeme vodou a smícháme smoukou, kterou jemně vmícháváme do směsi. Jako poslední je řada na sněhu. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy. Na vrch naskládáme rebarboru a pečeme při teplotě 180 °C po dobu přibližně 50 minut. Servírujeme vychladlý pocukrovaný moučkovým cukrem z praktického mlýnku



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend