Letní recepty: meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

Zkuste náš recept na meruňkový koláč

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality 

Recept na meruňkový koláč z bramborového těsta 

Počet porcí: 12 porcí

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

Na koláč:

200 g vařených brambor

600 g meruněk

250 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice

1 vejce

100 g másla

250 g plnotučného tvarohu

sůl

Na drobenku:

200 g polohrubé mouky

80 g másla

80 g cukru krupice

Postup:

1.     Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.

2.     Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem
a změklým máslem.

3.     Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.

4.     Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.

5.     Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

6.     Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.

Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend