Letní recepty: meruňkový koláč z bramborového těsta
Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality
Recept na meruňkový koláč z bramborového těsta
Počet porcí: 12 porcíDoba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na koláč:200 g vařených brambor
600 g meruněk
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
100 g másla
250 g plnotučného tvarohu
sůl
Na drobenku:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru krupice
Postup:
1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
2.
Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte
najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem
a změklým máslem.
3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem