Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky

Vánočka je lahodným symbolem Vánoc
 

Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky

Náročnost: 4/5

Čas: 2 hodiny 15 minut (75 minut příprava, 60 minut pečení)

Suroviny

350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka

150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka

110 g změklé másla

2 žloutky

110 g cukru

30 g droždí

200ml mléka

1 bílý jogurt

Špetka soli

1 hrnek vlašských ořechu

1 hrnek mandlí

2 hrnky rozinek

mandle a vajíčko na pomazání a posypání

Postup

V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.

 

TIP – Na vánočku jedině českou špaldovou mouku
Vánočka je krásným a hlavně lahodným symbolem Vánoc. Použijte k její přípravě české suroviny, například kvalitní celozrnnou špaldovou mouku z mlýnu Perner.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend