Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky
Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky
Náročnost: 4/5
Čas: 2 hodiny 15 minut (75 minut příprava, 60 minut pečení)
350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka
110 g změklé másla
2 žloutky
110 g cukru
30 g droždí
200ml mléka
1 bílý jogurt
Špetka soli
1 hrnek vlašských ořechu
1 hrnek mandlí
2 hrnky rozinek
mandle a vajíčko na pomazání a posypání
Postup
V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.
TIP – Na vánočku jedině českou špaldovou mouku Vánočka je krásným a hlavně lahodným symbolem Vánoc. Použijte k její přípravě české suroviny, například kvalitní celozrnnou špaldovou mouku z mlýnu Perner.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem