Listopadové recepty: teplý čokoládový dortík a malinová omáčka
Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji přímo doprostřed, vložit si do úst pořádné sousto a nechat si ho rozplývat na jazyku. Jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a čokoládový dortík, který vás natolik okouzlí, že možná přehlédnete mističku se svěží malinovou omáčkou.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Listopadové recepty: teplý čokoládový dortík a malinová omáčka
Počet porcí: 5 porce
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *
Ingredience:
250 g hořké čokolády
150 g hnědého cukru
100 g másla
30 g hladké mouky
4 vejce
Na omáčku:
300 g mražených malin
50 g hnědého cukru
20 g vanilkového cukru
jemný bramborový škrob
Postup:
1. Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout.
2. V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.
3. Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.
4.
Z cukru uděláme karamel, který zalijeme
100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny
a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme
ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.
Tip: Mouky je v receptu sice jen maličko, ale klidně si pohrajte a experimentujte s typem, který zvolíte, což se samozřejmě projeví i na chuti dortíku. Na výběr máte kromě klasické pšeničné třeba ovesnou, mandlovou, pohankovou, kukuřičnou apod.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Nejlepší domácí vánočka: Jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu