Listopadové recepty: teplý čokoládový dortík a malinová omáčka

Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji přímo doprostřed, vložit si do úst pořádné sousto a nechat si ho rozplývat na jazyku. Jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a čokoládový dortík, který vás natolik okouzlí, že možná přehlédnete mističku se svěží malinovou omáčkou.

Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Listopadové recepty: teplý čokoládový dortík a malinová omáčka

Počet porcí: 5 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g hořké čokolády

150 g hnědého cukru

100 g másla

30 g hladké mouky

4 vejce

Na omáčku:

300 g mražených malin

50 g hnědého cukru

20 g vanilkového cukru

jemný bramborový škrob

Postup:

1.     Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout.

2.     V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.

3.     Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.

4.     cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny
a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.

Tip: Mouky je v receptu sice jen maličko, ale klidně si pohrajte a experimentujte s typem, který zvolíte, což se samozřejmě projeví i na chuti dortíku. Na výběr máte kromě klasické pšeničné třeba ovesnou, mandlovou, pohankovou, kukuřičnou apod.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend