Vánoce s recepty z místních surovin: linecké cukroví s kdoulovým džemem
Rok se s rokem sešel a brzy budou zase Vánoce. Přestože mohou být letos trochu jiné než obvykle, nenechte se o ně ochudit. Abyste se naladili na tu správnou atmosféru, provoňte váš domov lahodnými recepty. Zkuste linecké cukroví s kdoulovým džemem. Aby se vám pokrmy co nejvíce povedly, přidejte kromě lásky také suroviny z vašeho kraje. Ty nejlepší z nich mají na obalu logo Regionální potravina.
Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce. Zkuste si letos toto klasické cukroví ozvláštnit něčím novým, například Znojemským kdoulovým extra džemem od Ing. Zuzany Boudové a rodinné firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma, která má více než stoletou tradici. Netradiční džem je natolik kvalitní, že si letos vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Jihomoravském.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na linecké cukroví s kdoulovým džemem
Počet porcí: 1 dávka
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
250 g másla
2 žloutky
150 g cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
350 g hladké mouky
1 citron
10 g mletého badyánu
200 g Znojemské kdoule extra džem
Postup:
1. Smícháme máslo, žloutky, vanilkový cukr, mouku, kůru z citronu a 120 g cukru. Uděláme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici hodinu odležet.
2. Uděláme si badyánový cukr. Smícháme cukr a mletý badyán.
3. Troubu si zapneme na 170 °C. Těsto si vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme tvar, jaký chceme.
4. Pečeme cca 10–15 min. do růžova.
5. Necháme vychladnout a potřeme džemem a posypeme cukrem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem
- Sváteční pivní rohlíky