Vánoce s recepty z místních surovin: vláčná vánočka
Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou. Navíc jsme vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na vláčnou vánočku
Počet porcí: 1
ks
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: **
Ingredience:
230 g pšeničná mouka hladká světlá od MJM agro, a.s.
100 g polohrubé mouky
20g droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
8 g vanilkového cukru
70 g měkkého másla
kůra z jednoho citronu
1 vejce
35 g rozinek
20 ml jablečného octa
1 panák rumu
50 g mandlí (plátky)
Postup:1.
Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml
mléka a droždí. Uděláme těstíčko.
a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.
2. Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
3. Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.
4. Těsto necháme ještě 30 min. nakynout.
5. Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.
6. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.
7. Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
8. Pečeme 160 stupňů 40–50 min.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem