Recepty z regionů: pošírované hrušky s tvarohem a ořechy ve slaném karamelu

V chladném počasí nás rozhodně potěší něco sladkého. A protože je třeba se více prohřát, zalili jsme naše pošírované hrušky s tvarohem a ořechy ve slaném karamelu teplým voňavým kořeněným rozvarem. Aby byl rozvar co nejchutnější, je důležité vybrat kvalitní med, který je jeho hlavní surovinou. Pokud nemáte svého oblíbeného včelaře, jednoznačně doporučujeme skvost Moravskoslezského regionu – Libavský med pastový ze Včelařství Vranik Dalibora Vranika. Ne nadarmo letos získal prestižní ocenění Regionální potravinakraji Moravskoslezském.

Pošírované hrušky s tvarohem a ořechy v karamelu

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na pošírované hrušky s tvarohem a ořechy ve slaném karamelu

Počet porcí:4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

4 hrušky

1l vody

8 ks hřebíčku

4 ks černého pepře

1 celá skořice

3 tobolky kardamomu

300 g Libavského medu pastového od Dalibora Vranika - Včelařství Vraník

20 g zázvoru

40 ml jablečného octa

200 g tvarohu

50 g vlašských ořechů

50 g cukru


Postup:

1.   Litr vody dáme do hrnce, přivedeme k varu. Přidáme očištěný zázvor nakrájený na plátky, dále pak hřebíček, skořici, kardamom, pepř, med a provaříme alespoň 10 min. Mezitím oloupeme hrušky, rozpůlíme, odřízneme střed a „bubáky“. Přidáme ocet a špetku soli.

2.   Vložíme do hrnce hrušky, přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 10–15 min. do měkka.

3.   Mezitím si připravíme ořechy v karamelu. Do rendlíku dáme cukr a 2 špetky soli. Pomalu zahříváme, než se z cukru stane karamel. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil
a všechen cukr roztál. Přidáme ořechy a zamícháme, aby se ořechy obalily. Ořechy vyndáme
z hrnce na pečicí papír a necháme vychladnout.

4.   Když jsou hrušky měkké, tak je vytáhneme a rozvar svaříme na sirup.

5.   Vychladlé ořechy nasekáme nožem najemno.

6.   Když je rozvar svařený, obalíme hrušky rozvarem a posypeme ořechy.

7.   Na každý talíř dáme tvaroh, vedle položíme hrušku a přelejeme zbylým rozvarem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend