Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem
Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. Kromě toho, že je kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na špenátovou polévku se zastřeným vejcem
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
500 g mraženého
špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s.
1 větší cibule
3 stroužky česneku
80 g másla
500 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
250 ml smetany 33%
4 vejce
ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
1. Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.
2. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
3. V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
4. Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem