Únorové recepty proti únavě: polévka z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáme o trochu větší porci, bohatě nám vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani. Ochutnejte tu naši, jejímž základem je zeleninový vývar a pečená cibule. Nesmí chybět ani česnek, který budeme restovat se snítkou tymiánu. Pro zjemnění chuti dolijeme smetanu. Aby byl pokrm opravdu lahodný, veškeré povařené suroviny na konci rozmixujeme do jemné konzistence. Pokud jste zvyklí konzumovat k polévce také pečivo, doplnili jsme jednoduchý recept o tyčinky z listového těsta posypané nivou. 

Základem je zeleninový vývar a pečená cibule
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na polévku z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta s nivou


Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

5 ks velké bílé cibule

3 stroužky česneku

500 ml zeleninového vývaru

250 ml smetany 33%

100 g sýru typu niva

200 g listového těsta

30 g másla

100 ml vinného octa

1 vejce

muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián

Postup:

1.       Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká.

2.       Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci přidáme tymián. Zalijeme vinným octem
a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut. Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí, pepřem, cukrem
a případně ještě okyselíme octem.

3.       Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.

Tip: Zkuste popřemýšlet, zda během nakupování zjišťujete, odkud daná potravina pochází. Tuzemská zelenina a ovoce patří mezi nejchutnější. A to proto, že se sklízí až tehdy, kdy jsou dokonale zralé.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend