Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba slezská zelňačka
Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept. Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví. Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz
Recept na slezkou zelňačku s klobásou
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: * *
Ingredience:
50 g slaniny nebo špeku na kostky
200 g klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s.r.o.
1 cibule najemno
200 g brambor na kostky
1 lžička kmínu
půl lžíce mleté papriky
1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
350 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
1 vejce
Postup:
1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu.
2. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.
3. Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
4. Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.
5. Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme.
6. Dochutíme solí a pepřem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem