Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba slezská zelňačka

Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept. Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka  z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví. Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.

Recept na zelňačku dle slezské receptury

 

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz

Recept na slezkou zelňačku s klobásou

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: * *

Ingredience:

50 g slaniny nebo špeku na kostky

200 g klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s.r.o. 

1 cibule najemno

200 g brambor na kostky

1 lžička kmínu

půl lžíce mleté papriky

1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)

350 g kysaného zelí

200 g zakysané smetany

1 vejce

Postup:

1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu.

2. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.

3. Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

4. Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.

5. Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme.

6. Dochutíme solí a pepřem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend