Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.


Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz

Recept na polévku ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

10 stonků zeleného chřestu

1 střední cibule

3 stroužky česneku

100 ml bílého suchého vína

500 ml zeleninového vývaru

200 ml smetany

50 g tvrdého ovčího sýru

50 g másla

cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

Postup:

1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.

2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.

3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
a vaříme cca 20 minut.

4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.

5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend