Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou
Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec? My jsme žemlovku ještě obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život osladit pořádně, přidejte k ještě horké žemlovce vanilkovou zmrzlinu a pokrm korunujte lístky meduňky.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz
Recept na žemlovku z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou
Počet porcí: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 mazanec
6 jablek
750 ml mléka
3 vejce
70 g cukru krupice
500 g tučného tvarohu
120 g másla + na vymazání formy
100 g cukru moučka
150 g rozinek
vanilkový lusk
rum, skořice
K podávání:
vanilková zmrzlina
čerstvé lístky meduňky
Postup:
1. Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.
2. Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat na dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.
3. Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.
4. Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu. A položíme další vrstvu namočeného mazance.
5. Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla, cca 40 g.
6. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.
7. Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.
Tip: Zaměřme se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáme žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem