Recept na podzimní salát s pečenou dýní
Projít kolem stánku se zeleninou a nenarazit teď na dýni snad ani není možné. Číhají na nás všude a v mnoha podobách: jako sytě oranžová Hokkaidó, žlutá špagetová dýně nebo nenápadnější, avšak chuťově nejvýraznější máslová dýně s minimem semínek. I když patří k nejstarším plodinám, její kouzlo objevujeme znovu a znovu. Dá se použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, už ji budete navždy milovat.
Připravte si tyto suroviny:
˗ 1 malá máslová dýně
˗ ½ lžičky soli
˗ 2 lžíce olivového oleje
˗ lžička provensálského koření
˗ 200 g halloumi sýru
˗ hrst nasekaných vlašských ořechů
˗ lžička medu
˗ mix salátů
˗ balzamikový ocet na pokapání
Postup:
Máslovou dýni oloupejte, důkladně omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na větší kostky, které v míse dobře promíchejte se solí, olivovým olejem a provensálským kořením. Takto připravenou dýni rozložte na plech s pečícím papírem a pečte v předem předehřáté troubě při 200 °C, dokud nezměkne. Jestli právě hledáte troubu, která peče opravdu rovnoměrně, sáhněte například po vestavné troubě MORA VTPS 547 BX s patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru starých kamenných pecí a už nikdy nebudete muset plech „otáčet“. Trouba má i parní funkci, která se skvěle hodí nejen pro zdravou přípravu zeleniny, ale i ryb nadýchaného pečiva a moučníků.
Mezitím, co se zelenina peče, na pánvi nasucho opečte zhruba půlcentimetrové proužky sýru halloumi. Je to lahodný kyperský polotvrdý sýr z ovčího či kozího mléka, který se při opékání neroztéká.
Nakonec připravte na velký talíř mix dobře omytého zeleného salátu, posypte jej nasekanými vlašskými ořechy a přidejte pár kousků teplé pečené dýně a sýru halloumi. Zakápněte medem a balzamikovým octem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem