Recepty s regionální potravinou: buchtičky se šodó

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku. My jsme vsadili na lahodné mléko z Mlékárny Klíč od rodinné farmy v jihomoravských Božicích. Mléko pochází od červenostrakatých krav a vyznačuje se vysokým obsahem smetany a velkým zastoupením A2 kaseinu v mléčné bílkovině. Díky tomu má výjimečnou chuť a je lehce stravitelné. Farma Klíč získala v tomto roce za své mléko ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji.


Připravte si nesmrtelnou, sladkou klasiku

Zdroj: regionalnipotravina.cz 


Recept na buchtičky se šodó

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: * *

Ingredience:

100 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice

1 vejce

15 g droždí

170 ml mléko od Mlékárna Klíč

100 g máslo

sůl

Na krém:

250 ml mléka

100 ml smetany

50 g cukru krupice

½ vanilkového pudinku

na špičku nože vyškrábané vanilky

špetka soli

rum

Postup:

1. Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.

2. Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.

3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.

4. Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend