Vánoční pečivo panettone: nechte se inspirovat Itálií
Recept na vánoční pečivo Panettone
Časová náročnost: 1 den
Suroviny na 2 kusyKVÁSEK
125 ml vlažné vody
125 g pšeničné hladké mouky Pernerka
2čl cukru
1 sáček droždí
Postup:
Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, poté přidáme mouku a promícháme. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme na teplém místě hodinu odpočinout.
PRVNÍ ČÁST TĚSTA
680 g pšeničné hladké hladké mouky Pernerka
330 ml vody
4 žloutky
170 g cukru
25 g medu
160 g měkkého másla
Kvásek
Postup:
Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme zbytek. Smícháme v těsto a necháme 12 hodin kynout. (Nevadí když bude lepit). Těsto by mělo hodně zvětšit svůj objem, proto vložte do velké mísy.
DRUHÁ ČÁST TĚSTA
180 g rozinek v rumu
1 vanilkový cukr
130 g vody
3 vajíčka
3 žloutky
40 g medu
240 g měkkého másla
170 g moučkového cukru
170 g pšeničné hladké mouky Pernerka
2 špetky soli
Postup : 180 g rozinek namočených v rumu smíchaným s vanilkovým cukrem.
Do těsta, které jsme si udělali v první části dále vmícháme: vejce, žloutky, mouku, sůl,med a cukr. Hněteme v robotu cca 15 minut. Poté přidáváme po kouskách měkké máslo dokud se nevstřebá. Těsto takto necháme 15 minut odpočinout. Poté přidáme rozinky a hněteme 10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny, 2x se snažte těsto přeložit.
Těsto rozdělíme na dvě půlky. Vložíme do formy na Panettone nebo si vyložíme hrnec pečícím papírem a budeme péct v hrnci. (Pozor, aby neměl plastová madla).
Těsto ve formě/hrnci nahoře prořízneme do tvaru X a necháme ještě kynout 12 hodin.
Pečeme ve vyhřáté troubě, nejprve 10 minut na 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme 15 minut, poté ještě snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě hodinu. Hlídáme, zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí.
TIP : Můžete místo rozinek použít třeba čokoládu.
TIP 2 : Panettone propíchněte skrz na skrz dole dvěma špejlemi a otočte vzhůru nohama. Takto nechte vychladnout, čímž docílíte toho, že vám nespadne “čepice“.
TIP 3 : Pro dokonale nakynuté těsto použijeme hladkou naši mouku českého původu.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem