Vydatné lokální recepty: mrkvový koláč s tvarohem a ořechy

Klasický „mrkváč“ si již vytvořil nezastupitelné místo v mnoha českých domácnostech i ve vyhlášených kavárnách. Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit harmonickou, lehce nasládlou chuť, která je ve spojení s tvarohovou náplní neopakovatelná. Přinášíme recept na mrkvový koláč, do něhož jsme použili tvaroh od Ing. Dagmar Řezníkové, který zvítězil v soutěži Regionální potravina v roce 2021 v Kraji Vysočina. Tvaroh je vyrobený z plnotučného mléka s ponechanou smetanou. Jeho vysoká tučnost zajišťuje plnou smetanovou chuť a kombinace živých kultur s řízeným srážením dodává lahodnost bez zbytečné kyselosti.

Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit lehce nasládlou chuť

Zdroj: akademiekvality.cz, regionalnipotravina.cz

Recept na mrkvový koláč s tvarohem a ořechy

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 1,25 h

Náročnost: *

Ingredience:

85 ml oleje

75 g cukru

2 vejce

50 g vlašských ořechů

90 g špaldové mouky

25 g rozinek

1 sáček kypřicího prášku

0,5 lžičky mleté skořice

špetka mletého muškátového oříšku

špetka soli

Náplň:

20 ml smetany

250 g tvarohu od Ing. Dagmar Řezníková

100 g moučkového cukru

Postup:

1. Olej, cukr a vejce vyšleháme.

2. Přidáme nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozinky a zbytek suchých ingrediencí
a vše důkladně promícháme.

3. Směs nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě 55 min.
na 180 stupňů.

4. Hotový koláč necháme vychladnout. Koláč rozřízneme na polovinu
a naplníme vyšlehaným tvarohem se smetanou a cukrem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend