Vydatné lokální recepty: mrkvový koláč s tvarohem a ořechy
Klasický „mrkváč“ si již vytvořil nezastupitelné místo v mnoha českých domácnostech i ve vyhlášených kavárnách. Mrkev přidaná do těsta totiž umí vykouzlit harmonickou, lehce nasládlou chuť, která je ve spojení s tvarohovou náplní neopakovatelná. Přinášíme recept na mrkvový koláč, do něhož jsme použili tvaroh od Ing. Dagmar Řezníkové, který zvítězil v soutěži Regionální potravina v roce 2021 v Kraji Vysočina. Tvaroh je vyrobený z plnotučného mléka s ponechanou smetanou. Jeho vysoká tučnost zajišťuje plnou smetanovou chuť a kombinace živých kultur s řízeným srážením dodává lahodnost bez zbytečné kyselosti.
Zdroj: akademiekvality.cz, regionalnipotravina.cz
Recept na mrkvový koláč s tvarohem a ořechy
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 1,25 h
Náročnost: *
Ingredience:
85 ml oleje
75 g cukru
2 vejce
50 g vlašských ořechů
90 g špaldové mouky
25 g rozinek
1 sáček kypřicího prášku
0,5 lžičky mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
Náplň:
20 ml smetany
250 g tvarohu od Ing. Dagmar Řezníková
100 g moučkového cukru
Postup:
1. Olej, cukr a vejce vyšleháme.
2. Přidáme nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozinky a zbytek suchých ingrediencí
a vše důkladně promícháme.
3. Směs nalijeme do formy na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě 55 min.
na 180 stupňů.
4. Hotový koláč necháme vychladnout. Koláč rozřízneme na polovinu
a naplníme vyšlehaným tvarohem se smetanou a cukrem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem