Víkendová snídaně? Upečte si výjimečné žitné rohlíčky

Upečte si k víkendové snídani výjimečné rohlíčky z celozrnné žitné mouky. Potěší vás ještě teplé samotné nebo třeba s domácí pomazánkou. A když zbydou, v pondělí je stačí promazat máslem, naplnit šunkou a sýrem, a svačina do školy i do práce je hotová raz dva.

Nejprve si zaděláme kvásek a necháme vzejít

 

 

Recept na žitné rohlíčky

Ingredience (na 8 porcí):

  • 250 g žitné celozrnné Pernerky
  • 150 ml mléka
  • 1PL octa
  • 1ČL drceného kmínu
  • 2PL oleje
  • 10 g droždí
  • 1ČL cukru
  • špetka soli
  • Mléko, kmín, hrubá sůl na potření a posypání

Postup (doba přípravy 120 minut):

1. Nejprve si zaděláme kvásek a necháme vzejít. (Smícháme droždí, cukr, a trochu teplého mléka. Promícháme a necháme cca 15 minut.)

2. Poté smícháme všechny suroviny a nakonec přimícháme kvásek. V robotu zaděláme těsto a necháme 120 minut kynout (nebudete mít klasické těsto, spíš takovou pastu).

3. Posypeme moukou a vyválíme kruh, který rozdělíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník rolujeme od nejširšího po nejtenčí a dáme na plech. Můžeme nechat rovně jako klasický rohlík nebo zatočit.

4. Rohlíčky necháme ještě 30 minut na plechu kynout. Rohlíčky potřeme mlékem a posypeme solí nebo kmínem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 stupňů asi 20-25 minut dle trouby.

•••

Mouka se bude hodit na pečení chleba, přípravu kvásku nebo pro perníková těsta. Vyniká vysokým podílem vlákniny a perfektně jemným mletím.

Upečte si výborný domácí chléb, slané i sladké pečivo nebo třeba medovník z celozrnné žitné mouky. Skvěle se hodí i na palačinky či bublaninu. Díky unikátní mlecí technologii je mouka dokonale jemně namletá, zatímco si zachovává důležité živiny. Na 100 gramů obsahu 16 gramů vlákniny, takže představuje ideální zpestření jídelníčku.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend