Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit - letní počasí a prázdninová pohoda všude kolem vás
Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit
Slunce, letní počasí, prázdninová pohoda všude kolem nás. Ano, léto je v plné síle a my si tak můžeme užívat příjemné teploty a trávit většinu volného času venku s přáteli, rodinou nebo partnerem. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, na kterých si můžete pochutnat například během pikniku v parku.
Levandulová limonáda od sejkorky
Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.
Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
2 celé citrony
100 g cukru krystal
200 ml levandulového sirupu
10 stonků čerstvé máty
8 stonků čerstvé levandule
dle potřeby perlivá voda
Na led:
4 stonky čerstvé levandule
1 citron
10 lístků máty
Postup:
1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme.
2. Dle chuti přidáme citron nebo cukr.
3. Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou.
4. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.
Angreštová limonáda
Limonáda, která je doslova přeplněná angreštem. Pokud jste milovníci tohoto typicky letního ovoce, zcela jistě nám dáte za pravdu, že během letních měsíců skvěle osvěží. S čerstvým angreštem, ať už koupeným, nebo tím z vlastní zahrádky, dodáte tomuto nápoji jedinečnou chuť. K přípravě limonády doporučujeme angreštový sirup od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje, který získal ocenění Regionální potravina. Vychlazený nápoj oceníte zcela jistě během letních měsíců při pořádání pikniku, ať už s přáteli, nebo s rodinou.
Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml angreštového sirupusodovka
2 celé citrony
10 stonků čerstvé meduňky
čerstvý angrešt
Na led:
4 stonky čerstvé meduňky
1 citron
čerstvý angrešt
Postup:
1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme čerstvý angrešt, meduňku a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme angreštový sirup, sodovku a promícháme.
2. Do hotové limonády přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvým angreštem a meduňkou
3. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky meduňky natrháme na kousky a dáme do formiček na led společně s čerstvým angreštem.
Salát s pažitkovým kozím sýrem s domácí cibulovou marmeládou
Máte slabost pro saláty? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte svěžest právě sklizené zeleniny? Máme pro vás tip na salát, který si můžete zabalit s sebou na piknik bez nutnosti špinit další nádobí. Salát je o to zajímavější, že je doplněný skvělým kozím sýrem. Tento sýr je čerstvý, nezrající, velmi jemné, smetanové chuti doplněný o čerstvou pažitku přímo ze zahrádky Milana Myšky z Albrechtiček v Moravskoslezském kraji. Od roku 2021 se tento sýr pyšní označením Regionální potravina. Jsme rádi, že vám můžeme tento sýr představit, a přejeme dobrou chuť.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 g pažitkového kozího sýra
4 ředkvičky
250 g čerstvého špenátu
200 g cherry rajčat
sůl, pepř
Cibulová marmeláda:
2 červené cibule
200 g cukru krystal
1,5 dl červeného vína
snítka rozmarýnu
0,1 l oleje
sůl a pepř
Postup:
1. Špenát umyjeme a vysušíme na ubrousku. Ředkvičky a cherry rajčátka nakrájíme na kolečka. Kozí sýr nakrájíme na malé kostičky.
2. Do sklenice na dno vložíme cibulovou marmeládu a následně zamíchaný špenát s ředkvičkami, cherry rajčátky a kozím sýrem.
3. Cibulou marmeládu připravíme tak, že si oloupanou červenou cibuli nakrájíme na plátky a orestujeme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
4. Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn, špetku soli, pepře a vaříme na mírném plameni za občasného míchání a podlévání vínem alespoň 50 minut. Postupujeme velmi opatrně, karamel je skutečně velice horký.
5. Cibulovou marmeládu servírujeme po vychladnutí.
Tip : Cibulovou marmeládu můžeme udělat i ze žluté cibule a špenát je možné nahradit vaším oblíbeným salátem, třeba přímo z vaší zahrady. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou.
Bublanina ze zakysané smetany z obce Ohaře
Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml mléka
200 g zakysané smetany
5 vajec
200 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
450 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
100 g čerstvých malin
100 g čerstvých jahod
100 g čerstvých vypeckovaných třešní
Postup:
1. Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.
2. Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.
3. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Tip. Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.
Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou
Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40–120 minut
Náročnost: *
Ingredience – vegetariánský tip:
1 žitý chléb
150 g másla
20 g čerstvé pažitky
150 g rajčat
150 g cukety
150 g lilku
150 g papriky
80 g červené cibule
100 g mladého špenátu
0,1 l oleje
10 g čerstvého tymiánu
10 g čerstvého rozmarýnu
sůl, pepř
Postup:
1. Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou, osolíme a opepříme.
2. Cuketu, lilek, papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zprudka orestujeme na oleji, přidáme rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
3. Žitný chléb nakrájíme na plátky, namažeme pažitkovým máslem, přidáme mladý špenát, grilovanou zeleninu a rajče na plátky.
Tip: Do grilované zeleniny můžeme přidat pórek, žampiony nebo mrkev.
Domácí pikniková omáčka :100 g červené cibule
50 g česneku
200 g rajského protlaku
0,2 l limonády kolového typu
20 g zauzené červené papriky
5 g čerstvé chilli papričky
20 g plnotučné hořčice
0,1 l oleje
sůl a pepř
Zdroj: Regionální potravina
O značce Regionální potravina
Již třináct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje mimo Prahu. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem