Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které velmi prospívají našemu organismu. Jsou plné vitamínů, vlákniny, stopových prvků a dalších, tělu potřebných látek. Recepty na ovoce a zeleninu jsou ze studené i teplé kuchyně. Ve studeném stavu z ovoce a zeleniny děláme nejčastěji nejrůznější saláty. Tepelná úprava ovocných a zeleninových jídel nebývá náročná a mnohdy předčí naše očekávání.

Správnou křížalu nezlomíte. Musí zůstat vláčná a plná chuti. V Trhové Kamenici vědí, jak na to (Hobby magazín) (audio)

22.10.2024

Ovocnáři hlásí, že letošní úroda ovoce bude velmi slabá. Jablka, hrušky i švestky ve východních Čechách doplatily na jarní mráz a následné kroupy. Někteří pěstitelé nemají co prodávat.

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

25.9.2024

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými.

Aronie - přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky (audio)

11.9.2024

V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, pološvestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly. Kdo má dost úrody, možná myslí i na hruškovici

Nejlepší domácí sirup: Ovoce zpracujte za studena, byliny potřebují horkou vodu (Radioporadna) (audio)

22.8.2024

Tipli byste si, která bylina se u nás nejčastěji zpracovává do sirupů? Podle letitých zkušeností Jany Baborákové je to nejspíš květ černého bezu. Domácí bezová šťáva je v rodinách velmi oblíbená pro svou skvělou chuť i jednoduchou přípravu.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Vaše každodenní inspirace: Léto plné ovoce a zeleniny (Káva o čtvrté) (audio)

11.7.2024

Host: nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

Udržitelné materiály, ale i robotické sekačky. Jak se Češi vybavili na letošní zahrádkářskou sezonu?

23.5.2024

Co Čech, to zahrádkář. Vášeň k pěstování ovoce i zeleniny se projevuje nejen při pohledu na balkony a zahrádky, ale také v prodejních statistikách. Na to, jak se Češi připravují na letošní sezonu na zahradě i na chalupě, se podívala i online nákupní&helli

Jak využít zbytky ovoce a zeleniny z odšťavňovače? Možnosti vás překvapí

16.5.2024

Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí...

Pomrzly vám na jaře meruňky? Nebo spíš onemocněly moniliózou? Dá se tomu předejít (Zahrádkářské tipy) (audio)

3.11.2023

Moniliová spála (úžeh) peckovin napadá především meruňky, slivoně a višně, v menší míře broskvoně nebo třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Vypadají jako spálené. Zasažené květy neopadávají a připomínají poškození

Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?

31.10.2023

Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [1] . Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech.

Československá podzimní Flora Olomouc má podtitul Společné kořeny

5.10.2023

Desítky tun lákavé zeleniny a voňavého ovoce, tisíce barevných květin a pět desítek stromů. To vše je na letošní podzimní výstavě Flora Olomouc – Hortikomplex součástí hlavní expozice v pavilonu A. Doslova jej zaplnilo celé Československo plné

Kupujete zahradu? Pozor na černé stavby i územní plán

18.5.2023

Vlastní ovoce a zelenina bez pesticidů, oáza klidu a odpočinku i místo pro děti či domácí mazlíčky. Mít vlastní zahrádku je zkrátka k nezaplacení. Dopřát si ji přitom můžete, i když nebydlíte v rodinném domě.

Vytvořte si balkonovou zahrádku

17.3.2023

Zpestřete si bydlení a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit. Postačí vám pěstební truhlíky nebo kbelíky na květiny či květináče.

Tři tipy, jak sníst více ovoce a zeleniny. Nejen v zimě

25.1.2023

V létě si užíváme čerstvě dozrálé ovoce a zeleninu plnými hrstmi, zatímco v zimě představuje konzumace stejného množství skutečnou výzvu. Namísto lehkých salátů toužíme po tučných, hřejivých pokrmech. Navíc není tak pestrý výběr a v čerstvé sezónní zeleni

Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?

30.11.2022

Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální dob

Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik