Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty
Správnou křížalu nezlomíte. Musí zůstat vláčná a plná chuti. V Trhové Kamenici vědí, jak na to (Hobby magazín) (audio)
Ovocnáři hlásí, že letošní úroda ovoce bude velmi slabá. Jablka, hrušky i švestky ve východních Čechách doplatily na jarní mráz a následné kroupy. Někteří pěstitelé nemají co prodávat.
Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými.
Aronie - přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky (audio)
V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, pološvestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly. Kdo má dost úrody, možná myslí i na hruškovici
Nejlepší domácí sirup: Ovoce zpracujte za studena, byliny potřebují horkou vodu (Radioporadna) (audio)
Tipli byste si, která bylina se u nás nejčastěji zpracovává do sirupů? Podle letitých zkušeností Jany Baborákové je to nejspíš květ černého bezu. Domácí bezová šťáva je v rodinách velmi oblíbená pro svou skvělou chuť i jednoduchou přípravu.
Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny
Vaše každodenní inspirace: Léto plné ovoce a zeleniny (Káva o čtvrté) (audio)
Host: nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.
Udržitelné materiály, ale i robotické sekačky. Jak se Češi vybavili na letošní zahrádkářskou sezonu?
Co Čech, to zahrádkář. Vášeň k pěstování ovoce i zeleniny se projevuje nejen při pohledu na balkony a zahrádky, ale také v prodejních statistikách. Na to, jak se Češi připravují na letošní sezonu na zahradě i na chalupě, se podívala i online nákupní&helli
Jak využít zbytky ovoce a zeleniny z odšťavňovače? Možnosti vás překvapí
Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí...
Pomrzly vám na jaře meruňky? Nebo spíš onemocněly moniliózou? Dá se tomu předejít (Zahrádkářské tipy) (audio)
Moniliová spála (úžeh) peckovin napadá především meruňky, slivoně a višně, v menší míře broskvoně nebo třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Vypadají jako spálené. Zasažené květy neopadávají a připomínají poškození
Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?
Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [1] . Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech.
Československá podzimní Flora Olomouc má podtitul Společné kořeny
Desítky tun lákavé zeleniny a voňavého ovoce, tisíce barevných květin a pět desítek stromů. To vše je na letošní podzimní výstavě Flora Olomouc – Hortikomplex součástí hlavní expozice v pavilonu A. Doslova jej zaplnilo celé Československo plné
Kupujete zahradu? Pozor na černé stavby i územní plán
Vlastní ovoce a zelenina bez pesticidů, oáza klidu a odpočinku i místo pro děti či domácí mazlíčky. Mít vlastní zahrádku je zkrátka k nezaplacení. Dopřát si ji přitom můžete, i když nebydlíte v rodinném domě.
Vytvořte si balkonovou zahrádku
Zpestřete si bydlení a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit. Postačí vám pěstební truhlíky nebo kbelíky na květiny či květináče.
Tři tipy, jak sníst více ovoce a zeleniny. Nejen v zimě
V létě si užíváme čerstvě dozrálé ovoce a zeleninu plnými hrstmi, zatímco v zimě představuje konzumace stejného množství skutečnou výzvu. Namísto lehkých salátů toužíme po tučných, hřejivých pokrmech. Navíc není tak pestrý výběr a v čerstvé sezónní zeleni
Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?
Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální dob
Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik