Recepty z české i světové kuchyně, stránka 3

Chcete nápad na několikachodová menu, recepty na víkend, rychlou večeři nebo oběd ve všední den, rady a inspiraci ohledně vaření a zavařování? To vše najdete zde, včetně článků týkajících bylinek a koření, zajímavých surovin a plodin, jak je můžete při vaření použít a jak pracovat s jejich chutěmi. Káva nebo čaj? Máte vynikající recept od babičky, nebo od kolegů z práce? Podělte se s ním. Vegetariánské či veganské recepty v české kuchyni nacházejí stále více příznivců, pojďme tomu naproti.

Podzimní hrníčková polévka, která potěší žaludek a zasytí

17.10.2021

Podzimní počasí je už studené a sychravé. Proto potřebujeme něco sytého na zahřátí i do žaludku. Hrnková polévka ze zeleniny, žampionů a ovesných vloček je dobrým tipem na lehkou večeři, teplou svačinu, nebo snídani. Na přípravu je velmi jednoduchá...

Pizza - kulatá placka, která dobyla svět

17.10.2021

Kdo doopravdy před tisíci lety z hrubě rozemletého obilí upekl na žhavých kamenech placku, která by se dala označit za pramáti všech pizz, to už se zřejmě nezjistí. Určité je to, že koláče z jednoduchého obilného těsta znali staří Egypťané, Římané a další

Právě dozrávají jablka a hrušky, co o nich možná nevíte a recepty z ovoce

16.10.2021

Recepty z ovoce – jablka a hrušky. Jablka a hrušky jsou dužnaté plody – malvice. Hrušky a jablka jsou u nás pěstované v mnoha druzích. Jsou tělu prospěšné bez tepelné úpravy, ale recepty z jablek i hrušek mohou být překvapivě dobré.

Recepty s regionální potravinou: konfitovaný květák

14.9.2021

Květák je skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák, který získal jedinečnou chuť díky za studena lisovanému 100% makovém


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Mandlový pudink bez lepku

13.9.2021

Lahodná dýně hokkaido - všestranná surovina do slaných jídel i do dezertů. Nechte se přesvědčit tímto voňavým a lehkým dýňovým pudinkem!

Recepty s regionální potravinou: buchtičky se šodó

11.9.2021

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku.

Recept na podzimní salát s pečenou dýní

3.9.2021

Dýně se dá použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, už ji budete navždy milovat.

Recepty na grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem

28.8.2021

Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění

Nedělní mlsání: grilované broskve s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou

22.8.2021

Inspirací na dezerty není nikdy dost, obzvlášť na ty z grilu. Tentokrát jsme sáhli po broskvích, které jsme lehce posypali moučkovým cukrem, aby během grilování příjemně zkaramelizoval. Oblíbené ovoce jsme poté naplnili tvarohem smíchaným s jedinečným ...

Svačina, která zachutná a nasytí: pomazánka z uzeného tolstolobika

21.8.2021

Znáte tolstolobika? Jedná se o rybu z čeledi kaprovitých, která se skvěle hodí také do pomazánky z lučiny, majonézy, hořčice a koření. My jsme do ní použili uzeného tolstolobika původem z chovů v podhůří Šumavy, loňského vítěze ocenění Regionální ...

Recept na švestkový kynutý knedlík – Germknödel

18.8.2021

Trochu vlažného mléka smícháme se lžičkou cukru a droždím. Necháme cca 15 minut vzejít kvásek. V mikrovlnce si rozehřejeme máslo. Smícháme všechny ostatní ingredience, přidáme rozehřáté máslo + kvásek a vypracujeme hladké těsto

Recepty vonící ohněm: pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

13.8.2021

I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z

Recepty vonící ohněm: plněné grilované batáty

6.8.2021

Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi

Recepty vonící ohněm: grilované papriky plněné balkánským sýrem

5.8.2021

Ať už máte rádi lehkou večeři, preferujete vegetariánskou stravu, nebo chcete shodit pár kilogramů, potěší vás naše papriky z grilu. Budou příjemně měkké, provoněné létem a plné lákavě svěžího jogurtu s balkánským sýrem a bylinkami. Abychom z pokrmu získa

Recept na křupavou dobrotu: olivové spirálky z česnekového těsta

28.7.2021

Nejprve si smícháme droždí, cukr a teplé mléko. Promícháme a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Poté promícháme i mouku, sůl, prášek do pečiva, olivový olej a prolisovaný česnek s připraveným kváskem. Dále přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řidší těs